1 Ekim 2013 Salı

Sherlock H.

    Sanırım hepimiz Sherlock Holmes adını duymuşuzdur. Çoğumuz kitaplarını okumuş, çoğumuz filmine gitmiştir. Bugün ben de Sherlock Holmes'a değinerek yazarlarımız Steven Moffat ve Mark Gatiss tarafından yazılan BBC1'de yayınlanan Sherlock dizisinden bahsedeceğim.


     Sherlock Holmes aslında Sir Arthur Conan Doyle tarafından 1880'li yılların sonunda yazılmaya başlanmıştır ve bu süreçte 4 romanı basılmış ve 56 hikayesi gazetelerde yayınlanmıştır. Sherlock Holmes, olayları gözlem yoluyla çözer ve elindeki ipuçlarını bütüne ulaşmak için mükemmel bir uyum içinde bir araya getirir. Ayrıca kendi labaratuar çalışmalarını yapar, böylece ulaştığı sonuçları karşılaştığı olaylarla bütünleştirerek ayrıntıları muazzam şekilde kullanır. Ayak izlerinden, el yazılarından, sigara izmaritlerinden, yürüyüş biçiminden vs her türlü bilgiden yararlanır. İşiyle ilgili olmayan hiçbir konuya odaklanmaz. Her haberi işine yarayabilir düşüncesiyle takip eder. Tek arkadaşı diyebileceğimiz Dr. John Watson ona politika bilgisi hakkında 10 üzerinden 0 vermiştir. Sherlock da 'Eğer dünyanın güneş etrafında döndüğünü bilmek işime yaramıyorsa, neden onu aklımda tutayım ki.' demiştir. Zengin ve asillerden müşterileri olmasına rağmen, istediği davayı seçme lüksünü kendine vermiştir. Fakir birinin ilginç davasını, zengin birinin sıkıcı davasına tercih eder. Tabi bir İngiliz olarak Britanya'nın bütünlüğünü koruduğu dönemleri de olmuştur, Holmes'un.  Holmes, 1900'lerin başlarında emekliye ayrılır ve arıcılıkla uğraşır. Sadece 1.Dünya Savaşı öncesi istihbarat için Amerika'ya gidip kılık değiştirmiştir ve bilgi toplamıştır. Dönüşünde Dr.Watson'a şunları söyler: "Bir şark rüzgarı geliyor, Watson. (...) Öyle bir rüzgar ki İngiltere'de böylesi esmedi. Soğuk ve acı bir rüzgar bu Watson ve bir çoğumuz karşısında çürüyüp gideceğiz. Fakat yine de Tanrı'nın rüzgarı bu ve fırtına dindiğinde, güneşin altında daha temiz, daha güzel ve daha güçlü bir toprak yatacak."
    Holmes, hayali bir karakter olsa da, kitaplarında bahsedilen ev müzeye dönüştürülmüştür. Bu ev İngiltere'de Baker Sokak 221B'dedir. Holmes'un Mycroft adında İngiltere hükümetinde özel bir görevi olan bir abisi vardır. Holmes, ne kadar kibirli olsa da Dr.Watson'a karşı herkesten farklı bir yaklaşımı vardır. Irene Adler dışında etkilendiği ve hayatına giren başka bir kadın yoktur. Düşüncelerini toparlayabilmek için keman çalar. Holmes ayrıca boks ve eskrim dersleri almış, çok iyi bir dövüşçüdür.
    Conan Doyle, bir hikayesinde Holmes'u öldürtmüştür fakat okuyucuların tepkisi yüzünden onu uygun bir şekilde diriltmiştir. Bu da vikipediada 'yazarını aşan kahraman' olarak geçmektedir.
    Dr. John Watson, Lestrade (polis müfettişi), Irene Adler, James Moriarty (Holmes'un düşmanı) ve Mycroft Holmes hikayelerin ana karakterleridir.
Piposu, uzun paltosu, garip şapkası ve büyüteci ile
Sherlock'u oynayan aktörlerden bazıları

     Dizimize gelecek olursak :))
     Doctor Who'da yazmaya başlayan Steven Moffat ve Mark Gatiss, 2010 yılında birlikte Sherlock'u yeniden yazmaya ve yayınlamaya başlarlar. 90 dakikalık ilk bölüm 25 Temmuz 2012'da yayınlanır. Aslında mini-dizi olması kararlaştırılmış ama gördüğü ilgi üzerine devam edilmesine karar verilmiştir. Her sezonu 3 bölüm sürmektedir ve biz de en az 1buçuk yıl boyunca bu 3 bölümü bekleyip durmaktayız. 2.sezon 1 Ocak 2012'de başlamış. Şu anda da 3.sezon çekimleri başlamıştır ve 1 Kasım 2013 yayın tarihi olarak belirlenmiştir. 
       Zaten sadece 3 bölüm yayınlanıyor, bir de üstüne 1buçuk yıl bekliyoruz. Moffat, sağ olsun Doctor için de zaten 1 yıl bekliyoruz. Ömrümüz beklemekle geçiyor gidiyor, Moffat yüzünden. 
      Neyse, neyse.. Gerilirsem Moffat'a çok fena saydıracağım kesin.

      Dizimizde Sherlock'u Benedict Cumberbatch, John Watson'ı Martin Freeman, Moriarty'yi Andrew Scott, Lestrade'i Rupert Graves, Mycroft'u da aynı zamanda yazarlarımızdan biri olan Mark Gatisss canlandırıyor. (Mark Gatiss, Doctor Who'da da yazıyor ve aynı zamanda 3.sezon 6.bölüm olan The Lazarus Experiment bölümündeki gençleşmeye çalışan Richard Lazarus karakterini oynayan kişi.)

Sherlock - John Watson
Mycroft - Molly Hooper (morg görevlisi)
Miss Hudson - Irene Adler
Moriarty - Lestrade
     Dizimizde laptoplar, cep telefonları, kredi kartları, metrolar, otobüsler var. Yani bu Sherlock daha modern bir Sherlock. Orjinal kitaptaki John Watson, kağıt kalemle hikayeleri anlatırken, dizide aslında bir blogger. Bloğunu okumak isterseniz tık tık. Bana göre bu dünya daha karmaşık bir dünya. Ama Sherlock yine de her şeyin üstesinden gelebiliyor. 
    Şimdiye kadar daha başka nice yazar tarafından hikayeleri yazılmış, bir sürü filmi ve dizisi çekilmiş Sherlock Holmes'un. Bence herkesin hayatında en az bir kere Sherlock'u okumuş olması gerek. Diziyi izlemek isterseniz tık tık. Robert Downey Jr.'a olan hayranlığımdan ötürü bence en iyi filmleri de onun oynadıkları :)


Ego ve kibir tavan yapmış :)

Doctor da kendini birkaç kere Sherlock olarak tanıttı tabi
ama bazen yanılabiliyorsun işte :)

4 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...