14 Ekim 2013 Pazartesi

'Fairuz' Arap Müziğinin Divası

     Asıl adı Nouhad Wadi Haddad olan Fairuz,  1935 yılında Lübnan'da dünyaya geldi.  Fairuz'un Türkçe anlamı Turkuaz'dır. Arapların en büyük sanatçısı. Ve gerçekten de bir sanatçı. Yaptıklarıyla ve o muhteşem bizi bizden alan sesi ve şarkılarıyla.


     Arap müziği derken öyle mezdeke filan değil Fairuz'unki (Arap müziği denince illa ki oynak bir şeyler geliyor aklımıza fakat aslında öyle değil.). Henüz 20'li yaşlarında bile değilken Rahbani kardeşler ile tanışmış ve Arap ezgileriyle batı ezgilerini birbirine harmanlayarak birbirinden güzel şarkılar ortaya çıkarmışlar. Rahbani kardeşlerden Assy ile evlenmiş ve 4 çocukları olmuş.
     O kadar iyi çalışmalar yapmışlar ki, 1971 yılında Fairuz dünya turnesinde muhteşem bir başarı sergilemiş. Batı'da büyük yankı uyandırmış.
     Benim ise Fairuz'un en sevdiğim yani humanistliği.
        Lübnan iç savaşında Lübnan'ı hiç terk etmemiş ve bu dönemde eşiyle beraber gitgide politikleşen müzikaller hazırlamaya devam etmişler.
        Ayrıca iç savaştan kısa bir süre önce kendisine özel konser vermesini teklif eden Cezayir başkanını da reddetmiş ve bu yüzden 6 ay boyunca Lübnan radyolarında şarkılarının çalınması yasaklamış. Fairuz ise açıklamalarında her yerde her halk şarkı söyleyeceğini ama asla bir birey için şarkı söylemeyeceğini söylemiş.
     Birçok şarkısını iyice dinlerseniz ünlü bestecilerin senfonilerini duyacaksınız. Mozart, Beethoven gibi.
     Fairuz'un söylediği birçok şarkının türkçe düzenlemesi yapılmış. Hiçbirimiz öyle olduğunu bilmesek de aslında bu şarkıların hepsini ezbere biliyoruz. Ben birkaçını yazayım, siz hemen aa diyeceksiniz :)

Kan'azzaman (Bir zamanlar) - Sana Neler Edeceğim (Ajda Pekkan)


Bint-ıl Shalabiya (Güzel kız) - Böyle Gelmiş Böyle Geçer (Deniz Seki, Gönül Akkor)

                                     
Akher Eyamıl Sayfieh (Yazın son günleri) - Yere Bakan Yürek Yakan (Ajda Pekkan)
                                                                        Sanki Bulunmaz Hint Kumaşı (Ferdi Özbeğen)

     Vikipedia'ya bakarsanız daha bir sürü şarkının düzenlendiğini göreceksiniz. Fairuz'un en sevdiğim şarkılarına gelecek olursak, aslında hepsini seviyorum. Buralar çok dolacak diye kendimi tutuyorum. Arada tek tek şarkı paylaşmalıyım :)

Habbaytek Bi Sayf (Seni yazın sevdim)

Nassam Aleyna Hava (Hava esiyor)



Tik tik tik Ya Em Slaiman (Süleyman'ın Annesi)
İnanılmaz şeker, tatlı mı tatlı bir şarkı :)

Ya ana Ya ana (Ben, ben)

     2011 Haziran'da Hollanda'da konser vermişti. Eğer ki bir daha konser verecek olursa bu sefer erkenden hazırlıklı olup gideceğim, ne pahasına olursa. Sonuçta yaşı çok ilerledi :/ Umarım bir gün onu canlı olarak dinleyebilirim.
    Fairuz resmi sitesi http://fairuzonline.com/
 
    Beğendiğiniz şarkıları zevkle çevirebilirim. O kadar güzel ve anlamlılar ki. Bu kadını sevmemek, bu sese hayran olmamak mümkün değil.

4 yorum:

  1. Arap müziğini çok severim :) Çok beğendim hepsini :)

    YanıtlaSil
  2. Fairuz'u ben de senelerdir severek dinlerim. rap dünyasının buğulu seslerinden biri ve hatta en ünlüsüdür. Böyle bi post yapman çok hoş,sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fairuz'u dinleyen birilerini bulmak benim için büyük mutluluk :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...